
Mitä eroa on sisältömarkkinoinnilla ja copywritingilla?
Usein esimerkiksi yrityksen nettisivujen tekstit ovat yhdistelmä sisältömarkkinoinnista ja copysta.
Copywriting -tekstin ja sisältömarkkinoinnin ero on tekstien tarkoituksessa.
Yksinkertaistaen copywriting -tekstillä on tarkoitus saada aikaan välitön konversio. Saada siis lukija tekemään haluttu toiminto: Ottamaan yhteyttä, ostamaan tuote, lataamaan sisältöä jne.
Sisältömarkkinoinnin voi puolestaan tiivistää hyödyllisen tekstin tuottamiseksi kohderyhmälle. Sisältö ei tuputa tuotetta tai palvelua, vaan tarjoaa kohderyhmän näkökulmasta jotakin enemmän.
Sisältömarkkinoinnin tavoitteena on esimerkiksi luoda lisäarvoa asiakkaallesi, rakentaa mielikuvaa asiantuntijuudesta ja luotettavuudesta, tulla tutummaksi ja edistää sivuston hakukonelöydettävyyttä. Tekstin tavoitteena on olla asiakastasi hyödyttävä; joko informoiva tai viihdyttävä.
Usein esimerkiksi blogiartikkeli toimii myös alustana, jonne liikennettä ohjataan sosiaalisesta mediasta. Kiinnostava kirjoitus tuo siis liikennettä kotisivuillesi, kun kerrot siitä somessa.
Mainonnan ja sisältömarkkinoinnin tavoite on siis usein sama. Miksi sitten tarvitaan molempia?
Markkinoinnissa viitataan usein eri versioihin klassisesta AIDA-mallista ( A= Attention / Awareness, I= Interest, D= Desire, A= Action)
AIDA -kirjainyhdistelmä kuvaa karkeasti asiakkaan eri askelia ostopolullaan. Ensiksi pitää olla ylipäänsä tietoinen tuotteesta tai palvelusta, jotta siitä voisi kiinnostua, jotta sitä voisi harkita ja haluta ja lopulta ryhtyä toimeen ostoaikeensa kanssa.
Copy ja sisältömarkkinointi puhuttelevat potentiaalista asiakastasi eri kohdissa asiakkaan ostopolkua.
Sisältöstrategiaa laadittaessa on hyvä määritellä kohderyhmät ja kustakin kohderyhmästä vielä erikseen ns. ostajapersoonat ja heidän potentiaalisesti erilaiset ostopolkunsa. Tuollaisen määrittelyn avulla pyritään valitsemaan oikeat kanavat kullekin kohderyhmän ostajapersoonalle ja oikeat sisällöt heidän tavoittamisekseen eri ostopolkujensa vaiheissa.